Tillverkning och försäljning av bytcontainer och samlingsutrustning under samma tak

Hela försörjningskedjan under ett familjeföretag

Det finska familjeföretaget Fincumet Group Oy köpte majoriteten av Nordeuropas största containerbyggnadsfabrik Birger OÜ i januari 2020. Företagsköpet kulminerade i ett långvarigt samarbete mellan företagen och förenade de två största aktörerna inom branschen till en.

”När hela försörjningskedjan är i våra händer från tillverkning till leasingfinansiering kan vi erbjuda kunden betydande mervärde när det gäller leveranssäkerhet, produktutveckling, konkurrenskraft, kundservice och flexibilitet. Det är viktigt för oss att kunden kan agera med oss helt utan mellanhänder, och vi har satsat på att bygga upp en så rakt på sak kundupplevelse som möjligt på alla områden. Vårt motto ”när du köper från Lavamiehet, köper du från Lavamiehet” är inte förgäves,” säger företagets VD Joonas Järvensivu.

Investeringar i fabriken

Fincumet Group har gjort betydande investeringar efter förvärvet av fabriken. Företagets fokus har varit på att förbättra säkerhet, kvalitet och leveranssäkerhet.

”Det har starkt satsats på produktutveckling, produktsäkerhet och kvalitet. Vi har byggt en helt ny måleriverkstad där kvaliteten är branschens bästa. Dessutom investerade vi i nya maskiner för att öka produktionskapaciteten och möta den ökande efterfrågan utan att kompromissa med arbetsresultatet. Målet är att bygga upp en hållbar enhet som ger kunderna garanterad kvalitet och stabilitet”, fortsätter Järvensivu.

Företaget tillverkar i år cirka 8000 enheter av containers, lastbärande containrar, samlingsbehållare, avfallskomprimerare och andra stålkonstruktioner. Antalet har ökat varje år, och det finns nya produkter som har utvecklats tillsammans med kunder för att spara på logistik- och avfallskostnader.

Stort lager och enkel finansiering

Produkter levereras i stora mängder direkt från fabriken till kunderna, men även i betydande mängder till inlandsförråd där de kan levereras till kunder med snabb respons när behovet uppstår. Ett stort lager har alltid varit en konkurrensfördel för företaget, och det har inte skett någon förändring i det avseendet. Från Ikaalinen-lagret kan företaget erbjuda över 600 olika produkter omedelbart till sina kunder.

Förutom produktionen har företaget fokuserat på att skapa en så smidig och enkel inköpsprocess som möjligt. Lakeway Finance Ab, som startade sin verksamhet 2019, är Fincumet Group:s eget finansbolag som erbjuder finansiering för alla företagets produkter. Idag görs en betydande del av affärerna genom detta.

”Den största fördelen med leasingfinansiering är att man kan använda tillgången omedelbart med en liten startinvestering och man behöver inte binda upp betydande mängder eget kapital för inköpet. Dessutom fördelas kostnaden för tillgången jämnt över hela användningstiden, vilket underlättar kundens budgetering. När man arbetar med oss vet man från början att produkten kan köpas ut till ett rimligt pris vid avtalets slut, och att det inte finns något behov av att fortsätta hyra eller få extra finansiering. Förtroende och transparens är här kärnan i allt”, fortsätter Järvensivu.

Nya produkter och kontinuerlig utveckling

Avfallshantering och logistikbranschen har varit i ständig förändring under detta år. Den nya avfallslagen har fått många företag och avfallshanteringar att omplanera avfallssorteringen och logistiken.

”Frontlastarcontainrar, balpressar och olika samlingsbehållares roll har ökat avsevärt när allt fler avfallstyper kräver separat sortering. Tillsammans med våra kunder har vi utökat sortimentet mycket i år och gjort produktutveckling med säkerhet och kvalitet i första hand”, sammanfattar företagets produktchef Waltteri Kahra.