Investering i en ny fabrik

Birger OÜ är ett företag som tillhör Fincumet-koncernen och verkar i Estland. De tillverkar alla produkter i vår produktkatalog, från liftdumpercontainrar till lastväxlarflak och komprimatorer. År 2022 hade Birger en omsättning på cirka 27 miljoner euro och sysselsätter cirka 200 personer.

Som Nordens ledande tillverkare av lastväxlarflak och containrar, bygger Birger OÜ en ny fabrik i Estland.

Det finska familjeföretaget Fincumet Group’s dotterbolag Birger OÜ investerar mer än 4 miljoner euro i den nya fabriken, till vilket även Europeiska unionens Just Transition Fund (JTF) har beviljat projektet 2,3 miljoner euro i stödfinansiering. Just Transition Fund är en finansieringspartner som inrättats av Europeiska unionen för att stödja arbetstillfällen och affärsmöjligheter inom grön ekonomi samt utvecklingen av miljövänliga tekniklösningar.

Birger specialiserar sig på design och tillverkning av lastväxlarflak, liftdumpercontainers, komprimatorer och annan insamlingsutrustning för cirkulär ekonomi. Över 90 procent av företagets produktion tillverkas för marknaderna i Norra Europa. Den nya fabriken kommer att möjliggöra större produktionskapacitet för företaget och därmed stärka koncernens konkurrensposition på internationell nivå.

Fincumet Group siktar på att öka exporten till Norra Europa

”Den nya fabriken är en viktig del av vår tillväxtstrategi och kommer att stärka genomförandet av våra expansionsplaner för koncernen. Den hjälper till att öka exporten till Norra Europa och främjar produktutveckling för marknaderna”, säger Birgers vice verkställande direktör Tarmo Toomela.

Den nya fabriken kommer att ligga på en strategiskt viktig plats i Kohtla-Järve.

”Med fabrikens utmärkta läge kommer vi att nå betydande potential för arbetskraft samt effektivisera våra logistikkedjor”, fortsätter Toomela.

Fabrikens verksamhet planeras starta stegvis under åren 2025–2027. Den nuvarande fabrikens verksamhet kommer att fortsätta som vanligt.

Investeringar för att utöka distributionsnätet i Finland och Sverige

Utöver den nya fabriken har Fincumet Group gjort betydande investeringar i att bygga ett omfattande distributionsnät i Norra Europa. I år har företaget öppnat kontor i närheten av Ämmässuo i Esbo och i Norrtälje, norr om Stockholm.

”Vi tror att genom att investera i produktionen, samt i ett starkt och omfattande distributionsnät, kan vi erbjuda bästa möjliga service till våra kunder och därmed stärka vår position som den största tillverkaren och säljaren av lastväxlarflak och containrar i Norra Europa”, säger Joonas Järvensivu, VD för Fincumet Container Oy.